web analytics

BingeUpdate: BoJack Horseman afl 1 – 4

BoJack Horseman
BoJack Horseman ging deze zomer (augustus 2014) in premiere bij Netflix. De animatieserie bedacht door Raphael Bob-Waksberg. In de wereld waarin BoJack Horseman leeft lijken pratende dieren en mensen naast elkaar te leven.

Om eens te zien of die serie wat is, heb ik de eerste vier afleveringen bekeken. Het blijkt dat een serie over een acterend paard die niet meer zo heel bekend is best wel oké is eigenlijk. Het is misschien overbodig om te zeggen, maar toch: Let op! Spoilers voor BoJack Horseman voor aflevering 1 tot 4 hieronder.

In de eerste aflevering maken we kennis met BoJack Horseman (met de stem van Will Arnett). Hij is een paard dat kan praten en in de jaren 90 populair was door zijn rol in de comedy serie Horsin’ Around. Nu is zijn populariteit een stuk minder en is hij bitter geworden. In zijn huis woont Todd (Aaron Paul) die vijf jaar geleden op een huisfeest van BoJack kwam en nooit meer is weggegaan. In aflevering 1 zit het BoJack ook niet mee, zijn vriendin Princess Carolyn (Amy Sedaris), een kat, besluit de relatie te beeindigen. Wel blijft ze natuurlijk zijn agent en zal dan ook niet uit zijn leven verdwijnen. Ook is hij bezig om zijn memoires op te schrijven, maar ook dat is geen succes. Dus krijgt hij een ghostwriter: Diane Nguyen (Alison Brie). Zij en BoJack kunnen het wel met elkaar vinden, alleen moet BoJack er wel even aan wennen dat ze een relatie heeft met zijn rivaal in de jaren 90: Mr. Peanutbutter (Paul F. Tompkins). Mr. Peanutbutter is een labrador en was acteur in de comedy Mr. Peanutbutter’s House. Die serie vond BoJack helemaal niets, het was een slap aftreksel van Horsin’ Around.

De tweede en derde aflevering zijn meer satirische verhalen. In de tweede aflevering krijgt BoJack het aan de stok met een zeehond in de supermarkt. BoJack pakt muffins die tussen de groente liggen terwijl Neal McBeal, de seal (jawel) deze juist apart had gelegen, ze krijgen daarna ruzie. Dit gaat helemaal mis, als de kabelnieuwszender MSNBSea (jahoor) er aandacht aan besteed want Neal McBeal is geen gewone seal, maar een Navy Seal van het Amerikaanse leger en hij voelt zich beledigt. Daarna volgt er een mediahype en wordt zelfs de verslaggeving van een stemming in het congres onderbroken omdat er een auto van het huis bij BoJack vertrekt. Het komt allemaal weer goed als er excuses worden aangeboden in de reallife-soap van Mr. Peanutbutter. In aflevering drie wordt de popcultuur op de hak genomen. BoJack komt namelijk weer in contact met voormalig kindacteur Sarah-Lyn (Kristen Schaal) die de jongste dochter speelde in Horsin’ Around. Als jong meisje keek ze op tegen BoJack, maar BoJack was zijn cynische zelf en gaf haar de boodschap mee om alles te doen wat de fans willen, want die zijn belangrijk. Dat heeft ze nogal onthouden en in de praktijk gebracht. Na de serie werd ze een popster, drugsverslaafd en had ze een relatie met Andrew Garfield (die niet van maandag houd, maar wel van lasagne) Sarah-Lyn blijft ook wonen bij BoJack en Todd en Bojack treed op als haar enabler en blijft ze drugs gebruiken, geeft ze nonstop huisfeesten en delen ze zelfs het bed. BoJack is helemaal als hij hoort dat iedereen zo is door de maatschappij en alles wat hij doet heeft dus helemaal geen effect. Daarna zie je twee paparrazzi-vogels wegvliegen met foto’s van BoJack en Sarah-Lyn. De leukste opmerking is van Todd:”Ik ben op een naald gestapt en ben nu verslaafd aan heroine.”

De vierde aflevering is geen satire, maar daar zien we een andere kant van BoJack. We krijgen te horen dat Todd al jaren een een rockopera werkt en BoJack vind het helemaal niets. Als Diane voorstelt dat BoJack een mentor wordt van Todd gaat hij er op in en het lijkt er op dat de rockopera een succes wordt. Zo succesvol zelfs dat Todd er met de opbrengsten van de rockopera er over nadenkt om uit huis te gaan. Helaas voor Todd loopt het spaak omdat hij een computerspel uit de budgetbak haalt en daar zo verslaafd aan wordt dat er van de rockopera niets meer komt. Diane zelf heeft te maken met haar ex-vriend Wayne. Hij schrijft een artikel over Mr. Peanutbutter op buzzfeed. Wayne zegt dat ze zich anders voor doet dan ze is en dat je de donkere kanten van je eigen persoonlijkheid niet altijd kan verbergen. Terwijl hij dit zegt zien we hoe BoJack met de hulp van ‘karakteractrice’ Margo Martindale er voor zorgt dat het computerspel in de budgetbak ligt en Todd zijn oog er op valt. Dan doet zijn verslaving voor het spel het werk en blijft Todd dus gewoon bij BoJack wonen, precies zoals het plan was. Want het is inderdaad zoals Diane zei, BoJack heeft Todd nodig in zijn huis om zich gewaardeerd en niet zo alleen te voelen.

In het begin moet je jezelf er even overheen zetten dat je een tekenfilm aan het kijken bent, maar als dat eenmaal gebeurd is, dan is het toch wel een leuke serie. De eerste afleveringen zijn natuurlijk een introductie voor de personages en de wereld waarin ze leven en lijkt het op een traditionele comedy. Maar in de vierde aflevering zien we dat de serie een duister randje krijgt. Je kan natuurlijk zeggen dat BoJack zijn plan er is om de status quo in de serie te handhaven, dat zal ook wel zijn, maar het laat zien hoe hij aan zichzelf denkt. In de derde aflevering was dit ook met de flashbacks met Sarah-Lyn het geval. Het publiek is het belangrijkst, want als je bekend bent dan doe je er toe en je moet zorgen dat je dat blijft. Ik heb geen idee hoe de serie verder zal gaan en of we meer de duitsere kant op gaan, maar ik wil wel weten hoe het verder gaat en dat is altijd een goed teken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven