web analytics

Review: Vinyl seizoen 1

VinylAls er een serie wordt gemaakt door Mick Jagger, Martin Scorsese, Rich Cohen en Terence Winter over de muziekwereld in de jaren 70 dan kan er natuurlijk vrij weinig fout gaan. Nouja dat zou je denken, maar dat valt dus allemaal wat tegen. Maar niet getreurd, toch valt er ook nog wat te genieten in de HBO-serie Vinyl.

Nadat Richie Finestra (Bobby Cannavale) de verkoop van zijn platenmaatschappij American Century Record laat klappen is het bedrijf in geldnood. Nadat hij een optreden heeft gezien en een instortend gebouw heeft overleed heeft hij besloten om de echte Rock & Roll weer terug te brengen. Alle A&R-medewerkers moeten een nieuw echte band/zanger aanbrengen anders zijn ze ontslagen. Hierdoor ziet Jamie (Juno Temple) haar kans schoon om de band The Nasty Bits met zanger Kip (James Jagger) aan te brengen. Maar aan de groep moet nog het nodige gebeuren, maar dan krijgen ze hulp in de vorm van manager Lester (Ato Essandoh) die nog een appeltje met Richie te schillen heeft. Richie’s vrouw Devon (Olivia Wilde) besluit hem te verlaten als hij weer aan de drugs gaat en de voormalig model en actrice begint als fotograaf te werken. Als de geldproblemen alleen maar erger zijn geworden dankzij Richie besluit hij bij gangster Galasso (Armen Garo) aan te kloppen.

Laten we beginnen met het grote probleem van Vinyl, en dat is dat de serie is opgehangen aan Richie. De acteur speelt echt het behang van de muur, daar ligt het niet aan maar het is zo’n enorm onsymphatiek personage dat het wel heel erg moelijk wordt om achter zijn visie om de echte rock & roll weer terug te brengen te staan. Je ziet hem telkens van alles verpesten én cocaïne snuiven, dat moest er zowat elke aflevering in, want we zouden het toch maar vergeten. Dan is er ook nog een maffia-lijntje wat enorm uitgekauwd is. Dat hoef toch niet, dat hebben we nu al zo vaak gezien, maar zoals het er nu uitziet is dat wel afgelopen. Richie wilde de echte muziek terugbrengen, maar dat hebben we eigenlijk alleen in de laatste aflevering gezien als The Nasty Bits hun optreden geven, er stond wat op het spel: de introductie van een nieuw label en uiteindelijk kwam alles goed, mede door een slimme truc van Richie zodat er nog wat publiciteit kwam. Als ze nog meer die richting op gaan voor het tweede seizoen dan komt het helemaal goed. Want niet alleen was Juno Temple als Jamie het bekijken waard, een sterke jonge vrouw die haar eigen keuzes maakt die soms ook slecht aflopen, ook Ray Romano als Zak was fantastisch. Hij speelt een geheel ander type dan wat hij deed in de komedie Everybody Loves Raymond, maar weet te overtuigen als de Joodse zakenpartner die eigenlijk nooit uitspattingen heeft zoals Richie. Verder is de serie een echt sfeerbeeld van de jaren 70 die geloofwaardig wordt neergezet en in het tweede seizoen kunnen we natuurlijk de disco-tijdperk beleven waar in de laatste afleveringen Clark (Jack Quaid) al aan geroken heeft. Als Vinyl van zijn fouten weet te leren, en wie weet want er is een nieuwe hoofschrijver aangesteld, kan het met het tweede seizoen alleen maar goed komen. Maar zover komt het niet, HBO heeft de serie gecancelt na één seizoen.

Serie: Vinyl – seizoen 1
Afleveringen: 10
Jaar: 2016
Acteurs: Bobby Cannavale, Olivia Wilde, Ray Romano, Ato Essandoh, Max Casella, P.J. Byrne, J.C. MacKenzie, Juno Temple, Jack Quaid
Cijfer: 6

Wat vind jij van het eerste seizoen van Vinyl? Laat hieronder je mening achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven