web analytics

20 jaar SBS6: Deze series zag je in de eerste week

SBS6logoVandaag op 28 augustus ging twintig jaar geleden SBS6 van start. De zender zond toen de film Indiana Jones and the Raiders of the Lost arc uit en trok 200.000 kijkers. Nu wordt op de zender Nederlands drama uitgezonden als Dokter Tinus, Bureau Raampoort en Celblok H, en de Amerikaanse series NCIS, NCIS:LA en Under the Dome. Maar hoe zat dat eigenlijk in de allereerste uitzendweek? Ik ben de archieven ingedoken en kwam series tegen waar je het bestaan niet meer van wist. Dus laten we snel kijken welk achttien series er in de eerste week te zien waren.

 • De eerste serie die in het uitzendschema stond was Superboy. Deze Amerikaanse serie liep vier seizoenen en telde 100 afleveringen. In de VS werd deze serie uitgezonden van 1988 tot 1992. De serie volgt een jonge Clark Kent (In het eerste seizoen gespeeld door John Newton, daarna door Gerard Christopher) die het tegen allerlei vijanden moest opnemen. Opmerkelijke gastrol is die van James Bond-acteur Geroge Lazenby als een alien die zich voordoet als de vader van Clark.
 • Married with Children werd daarna uitgezonden. Dit is toch wel een comedyklassieker. Iedereen kent Al Bundy (Ed O’Neill) en Peg (Katey Sagal) met hun kinderen Kelly (Christina Applegate) en Bud (David Faustino). De serie liep oorspronkelijk elf seizoenen en werd van 1987 tot 1997 uitgezonden. De serie was een goede tegenhanger van de nogal brave sitcoms uit die tijd.
 • Flying Blind was een komedieserie die maar één seizoen heeft gelopen. De serie gaat over Neil (Corey Parker) en Alicia (Téa Leoni) die een relatie met elkaar krijgen terwijl ze tegenpolen zijn. Van Parker hebben we niet zoveel meer vernomen qua carrière behalve zijn terugkerende gastrol als Josh in Will & Grace maar Leoni speelde in films als Jurassic Park III, de serie The Naked Truth en speelt sinds 2014 in de televisieserie Madame Secretary de hoofdrol.
 • Der König was een zoals de naam al doet vermoeden Duitse krimi. Daarin was Günter Strack de oud-Politieman Johannes König die tijdens zijn pensionering de nodige moorden wist op te lossen. Voor Strack was dit zijn laatste televisierol hij overleed een jaar nadat de serie in 1998 was stopgezet. De serie liep drie seizoenen.
 • Daarna werd de komedieserie Baby Talk uitgezonden. Die serie was gebaseerd op de toen populaire filmreeks Look who’s Talking waarin baby’s een stem werd gegeven. In het eerste seizoen werd de rol van moeder Maggie gespeeld door Julia Duffy die een baby heeft met de stem van Tony Danza. Maggie had in het eerste seizoen verschillende aanbidders, waaronder bouwvakker Joe die gespeeld werd door George Clooney. Na het eerste seizoen werd iedereen behalve de baby vervangen en werd het tweede seizoen ook meteen het laatste seizoen.
 • Silk Stalking werd op een andere dag uitgezonden, een Amerikaanse politieserie die liep van 1991 tot 1999. In de eerste seizoenen draaide het om Chrisopher (Rob Estes) en Rita (Mitzi Kapture), twee detectives die moorden oplossen waar passie en seks als grondslag heeft gelegen bij de rijkere bevolking in Palm Beach.
 • Daarna werd de Engelse dramaserie The Governor uitgezonden, waarin Helen Hewitt (Janet McTeer) als eerste vrouw directeur is van Barfield, een extrabeveiligde gevangenis die bijna verwoest is door rellen. Hewitt wordt niet gastvrij ontvangen door de gevangen en ook het personeel is niet heel erg enthousiast. Maar ze is vastbeslotem om de gevangenis op zijn pootjes te krijgen. De serie liep twee seizoenen, van 1995 tot 1996.
 • The Raven werd op maandag uitgezonden en gaat over Jonathon Raven (Jeffrey Meek) die, hou je vast, een getrainde ninja is die bij de Special Forces heeft gezeten en nu op hawaii mensen helpt en op zoek is naar zijn zoon die al jaren vermist is. Terwijl hij dat doet moet hij nog huurmoordenaars ontwijken die op hem af zijn gestuurd door zijn voormalige collegaatjes van de Black Dragon Clan. De serie liep maar twee seizoenen en heeft in totaal 20 afleveringen.
 • Op zaterdag was het dan tijd voor Old Mission Impossible, die in de VS werd uitgezonden van 1966 tot 1973. De serie volgt in tegenstelling tot de films die jaren later kwamen niet één agent, maar een groep geheime agenten die het opnamen tegen dictators, kwaadwillende bedrijven en later pas tegen criminelen.
 • Het was een echte actiezaterdag want daarna werd Hawaii Five O uitgezonden. De serie liep van 1968 tot 1980 en was toen een van de langstlopende politieseries in de Verenigde Stante. De serie volgde Steve McGarrett (Jack Lord) die met zijn politieteam de criminaliteit ten lijf ging op de eilanden van Hawaii. En dat waren er nogal wat, honderden internationale geheime agenten, criminelen en georganiseerde misdaad waren op de eilanden. Maar gelukkig liep bijna elke aflevering goed af en werden de slechteriken gearresteerd. De remake uit 2010 is nu bij Veronica te zien.
 • De serie Young Indiana Jones werd ook op zaterdag uitgezonden. Dit was meer een jeugdserie waarin een oude Indiana Jones vertelde over zijn jeugd. De ene keer vertelde hij verhalen toen hij tien was (gespeeld door Corey Carrier) en dan weer over zijn avonturen als tiener (gespeeld door Sean Patrick Flanery). Meestal waren die avonturen met een bekend historisch persoon. De serie had 24 afleveringen in drie seizoenen.
 • Daarna werd Star Trek: Deep Space Nine uitgezonden, de Star Trek-serie die zich niet afspeelt op een ruimteschip maar op een ruimtestation. Hierdoor werden er geen nieuwe werelden ontdekt, maar had de serie wel meer doorlopende verhalen en terugkerende karakters. De serie liep van 1993 tot 1999 en had 176 afleveringen.
 • Op zondag werd de 23 afleveringen tellende komedieserie Call to Glory uitgezonden. De serie volgde in het begin kolonel Raynor Sarnac (Craig T. Nelson) en zijn familie die bij de vliegbasis wonen in het begin van de jaren 60. Later ging de serie meer over zijn vrouw Vanessa (Cindy Pickett) die alleen is op de vliegbasis om haar gezin op te voeden. De serie werd in 1984-1985 uitgezonden in de Verenigde Staten. De serie was het begin van de carrière van Elisabeth Shue, die nu in Crime Scene Investigation speelt.
 • Ook werd de Canadese serie Liberty Street uitgezonden, van de makers van Degrassi was dit ook een coming-of-age serie die over een stel twintigers in Toronto gaat. Ze willen allemaal onafhankelijk zijn maar dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. De serie telde twee seizoenen en werd in Canada uitgezonden in 1995.
 • De serie Party of Five werd ook uitgezonden. De serie liep van 1994 tot 2000. De serie ging over de vijf Salingen broers en zussen die wezen zijn geworden nadat hun ouders door een autoongeluk om het leven zijn gekomen. Nu moet 24-jarige Charlie (Matthew Fox) de verantwoordelijkheid op zich nemen. Zijn jongere broertje Bailey (Scott Wolf) is rustiger geworden en heeft een knipperlichtrelatie met Sarah (Jennifer Love Hewitt). Dan is er ook nog de gevoelige Julia (Neve Campbell), de 11-jarige Claudia (Lacey Chabert) die een wonderkind is en baby Owen. De serie zal de boeken ingaan als de serie die Fox, Wolf, Campbell en Love Hewitt grote sterren heeft gemaakt.
 • One West Waikiki was een Amerikaanse misdaaddramaserie die liep van 1994 tot 1996. De serie speelde zich af op Hawaii en zag dat Dr. Holli (Oud Charlie’s Angel Cheryl Ladd) de nieuwe medische onderzoeker is op het eiland. Ze heeft een moeizame omgang met Luitenant Mack Wolfe (Richard Burgi), maar toch moeten ze samenwerken om de misdaden op te lossen.
 • University Hospital werd ook uitgezonden, de serie telde maar negen afleveringen en ging zoals de titel al doet vermoeden over artsen in opleiding in een ziekenhuis. Naast hun gewone werkzaamheden hebben ze natuurlijk tal van problemen. Echt heel veel over de serie is niet bekend, dus zo heel geweldig zal die wel niet zijn geweest.
 • Als afsluiter op zondag werd de Amerikaanse komedieserie Cybill uitgezonden. De serie liep vier seizoenen van 1995 tot 1998. De serie gaat over Cybill (gespeeld door Cybill Shepherd) die actrice is en tweemaal gescheiden moeder van twee kinderen. Als actrice heeft ze nooit haar echte doorbraak gehad. De vaders van haar dochters worden gespeeld door Alan Rosenberg en Tom Wopat. De nogal alcoholistische vriendin Maryann werd gespeeld door Christine Baranski. De serie werd bedacht door Chuck Lorre die later Two and A Half Men en The Big Bang Theory maakte.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven