web analytics

Review: Sherlock seizoen 4

SherlockHet wachten op het vierde seizoen van Sherlock duurde drie jaar, als we de speciale aflevering The Abominable Bride van vorig jaar niet meetellen. Natuurlijk waren de verwachtingen enorm hoog, en daar kan de serie niet helemaal aan voldoen, maar het blijft alsnog een goed seizoen en misschien wel afsluiter van de serie.

In The Six Thatchers zien we dat John Watson (Martin Freeman) en Mary (Amanda Abbington) een dochter krijgen met de naam Rosamund Mary. Ondertussen is Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) bezig om uit te zoeken wat Moriarty van plan is. Maar Greg Lestrade (Rupert Graves) stuurt hem naar de zaak van een dode jongen in een auto die in Tibet had moeten zitten. Dan blijkt ook dat er een beeldje van Thatcher is gestolen en vernield. Als daarna er nog vier van die beeldjes kapot worden geslagen ontdekt Sherlock dat in het laatste beeldje een usb-stick zat met informatie over het verleden van Mary als overheidsagent. Het blijkt dat haar oude collega de boosdoener is: Zes jaar geleden ging een reddingsmissie tijdens een gijzeling in de ambassade in Georgië helemaal mis na het codewoord Ammo. Mary slaat op de vlucht, maar Sherlock en John vinden haar, maar Ajay (Sacha Dhawan) vindt haar ook. Hij denkt dat zij hen heeft verraden. Maar dat is niet zo: Het blijkt secretaresse Vivian (Marcia Warren) te zijn. Sherlock zoekt haar op in het aquarium, Mary verschijnt ook en als Sherlock haar zo beledigt schiet ze op hem. Maar Mary redt zijn leven door de kogel op te vangen. Dit zorgt voor een breuk in de vriendschap van Sherlock en Watson.

In The Lying Detective heeft John hallucinaties van Mary, maar hij zoekt ook een therapeute op: Elizabeth (Sian Brooke). We zien ook hoe Culverton Smith (Toby Jones), een zakenman en liefdadigheidsman verschillende collega’s en zijn dochter Faith bij elkaar roept. Hij geeft ze een serum waardoor ze niet meer herinneren dat hij vertelt dat hij iemand gaat vermoorden. Maar Faith heeft alles opgeschreven en gaat daarbij naar Sherlock, die helemaal onder de drugs zit. Hij besluit de zaak aan te nemen en wordt geobsedeerd met het idee dat Culverton een seriemoordenaar is. Met John gaat hij dan ook naar het ziekenhuis om Culverton te ontmoeten en die hint dan ook dat hij een seriemoordenaar is. Als Sherlock in het ziekenhuis moet blijven komt Culverton naar hem toe om hem te vermoorden, maar nadat John de dvd van Mary ziet weet hij dat Sherlock dit doet om hem te redden en hij racet naar het ziekenhuis toe. Daar redt hij Sherlock en vergeeft hij hem. Dan gaat John weer naar zijn therapeut en zij onthult dat zij deed alsof ze Faith was, maar ook dat zij de vrouw was waar John mee smsde in The Six Thatchers: ze is Eurus Holmes, de zus van Sherlock en Mycroft.

In The Final Problem weten Sherlock en Watson haar bestaan te bevestigen door Mycroft (Mark Gatiss) in de val te laten lopen. Hij zegt dat ze in een gevangenis op een eiland, Sherrinford, zit. Eurus was als kind al briljant, maar ze sneed in haarzelf om te zien hoe haar spieren werkte en ze zong een cryptisch lied over hun hond Redbears. Als ze dan ook nog het huis in brand steekt wordt ze weggebracht naar Sherrinford. De drie gaan daarheen en dan blijkt dat Eurus vrij spel heeft in deze gevangenis. Ze besluit dan ook om een spel te gaan spelen. Eerst moeten ze de hoofd beveiliging vermoorden, anders vermoord zij zijn vrouw. Mycroft weigert, John accepteert maar kan het niet. Dan pleegt de man zelfmoord en Eurus schiet de vrouw dood. Daarna lopen ze naar een kamer waar Sherlock een moord moet oplossen op basis van foto’s, dat lukt, maar de drie verdachten die aan een koord hingen worden alsnog losgelaten in de zee. Ondertussen telefoneren ze met een klein meisje dat in een vliegtuig zit waar iedereen in slaap is gevallen en het vliegtuig lijkt op Londen af te vliegen. In de volgende kamer moet Sherlock Molly Hooper (Louise Brealey) de woorden I Love You zeggen, als ze dat niet doet zal haar woning ontploffen. In de derde kamer moet Sherlock een keuze maken wie hij wil overhouden: John of Mycroft. De ander moet hij doodschieten. Als Sherlock het pistool op zichzelf richt worden ze verdooft. Daarna zijn ze terug bij Sherlock zijn geboortehuis. John zit in een put en Eurus daagt Sherlock uit om de eerste zaak op te lossen: de verdwijning van Redbeard. Dan blijkt het geen hond te zijn, maar zijn jeugdvriend Victor. Eurus heeft hem in de put gegooid en ze hebben hem nooit gevonden. Dan kraakt Sherlock de zaak en ziet dat het Eurus was die Sherlock om hulp vroeg en hij geeft haar dan wat liefde. Dan zegt ze waar John is en kan die worden gered. Eurus keert terug naar haar cel in Sherrinford, maar praat met niemand. Alleen Sherlock speelt viool met har. Dan zien we hoe John en Sherlock terug gaan naar Baker Street dat wordt opgeknapt. John krijgt nog een dvd van Mary waarin ze hem aanmoedigt om met Sherlock te blijven samenwerken en avonturen te beleven.

Wat ik het meeste miste dit seizoen is één zaak die door de aflevering loopt. Nu werd het wel erg snel opzij geschoven voor het grote plot. In de eerste aflevering draait het eigenlijk alleen om het verleden van Mary en wordt het misdaadverhaaltje in het begin even snel opgelost. Dat ze daarna dood ging, dat was te verwachten, dat hoort bij Sherlock Holmes. Dat geeft wel Martin Freeman de kans om alle registers open te gooien. En dat dat hij dan ook prachtig, zelfs de aparte huilgeluiden weten je te raken. De tweede aflevering was vooral bizar omdat de slechterik van dit verhaal, Culverton Smith gespeeld door Toby Jones die erg overtuigend was, lichtelijk gebaseerd was op Jimmy Saville, de BBC-presentator en liefdadigheidsfondsenwerver die tijdens zijn leven erg populair was, maar ondertussen verschillende minderjarigen, ouderen en gehandicapten misbruikte. Culverton in Sherlock is een seriemoordenaar en heeft de middelen om dit op klaarlichte dag uit te voeren. Het hele verhaal is, mede door een dvd van Mary, bedoeld om Sherlock en Watson weer bij elkaar te brengen als duo en dat lukt dan ook.

Dan komen we bij de derde aflevering waarin Eurus Holmes de grote vijand is. Inderdaad de verborgen zus van Sherlock en Mycroft die nog briljanter is, maar ook een psychopaat. Als kind is ze naar Sherrinford gebracht en nu is ze volwassen. Het is echt een prima vijand, maar de serie vraagt wel heel veel van je als kijker om je te laten geloven dat zij door alleen maar met iemand te praten en deductie te gebruiken iemand in haar macht kan krijgen. Maar eerlijk is eerlijk de psychologische test in de kamers zijn wel goed gevonden. Er zit lekker veel druk op, maar daarna wordt het wel een beetje vaag. We horen dat ze Redbeard heeft vermoord en dan blijkt Eurus ook nog het meisje in het vliegtuig te zijn. Nouja niet letterlijk natuurlijk, ik zie het meisje als haar empathische vermogen of haar menselijkheid dat verloren is en waar ze niet bij kan. Als Sherlock haar troost keert daar iets van terug en kan ze terug naar Sherrinford. Eind goed al goed zou je zeggen, dat ze een aantal mensen heeft vermoord daar stappen we dan maar even over heen.

Gedurende het seizoen wordt er telkens naar Moriarty gehint, en als de payoff dan komt in de laatste aflevering is het wel mooi geweest. Behalve in de flashback, die heerlijk over de top was, is hij nu tot een soundbite geworden wat eigenlijk het personage geen eer doet. Eindelijk is bevestigt door Mycroft dat hij dood is, nou laat het dan ook zo. Al met al is het wel een goed seizoen, al moet ik wel zeggen dat Lestrade en Molly Hooper deze reeks wel erg weinig gebruikt werden. Erg jammer. Maar de afleveringen waren allemaal vermakelijk en de laatste minuten van de serie werken ook goed als afsluiter van de serie, maar zou ook een prima einde zijn als er nog een seizoen zou komen waarin we Sherlock en Watson elke aflevering een andere misdaad zien oplossen.

Serie: Sherlock – Seizoen 4
Afleveringen: 3
Jaar: 2017
Acteurs: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Amanda Abbington, Mark Gatiss, Rupert Graves, Sian Brooke, Toby Jones, Louise Brealey
Cijfer: 8

Wat vind jij van het vierde seizoen van Sherlock? Laat hieronder je mening achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven