web analytics

Review: House of Cards seizoen 4

House of CardsDe meningen waren nogal verdeeld over het derde seizoen van House of Cards, maar toch keken we massaal uit naar het vierde seizoen. En laat ik het maar meteen zeggen: dat viel helemaal niet tegen. Er zaten momenten tussen waarop je met versnelde hartslag zat te kijken en dat is uiteraard alleen maar een pluspunt. Er zat een stuk meer vaart in dit vierde seizoen, met de nodige verwijzingen naar de voorgaande seizoenen waardoor je steeds meer het idee krijgt dat het kaartenhuis nu wel zal wankelen.

In het vierde seizoen zien we eerst hoe Claire (Robin Wright) haar man president Francis Underwood (Kevin Spacey) weet te bestrijden en dat gaat met een beetje vuil spel erg goed. Maar ondertussen is ook Lucas Goodwin (Sebastian Arcelus) weer vrij en wat hij juist wil tegenwerken weet hij juist sterker te maken. Zijn oude baas Tom Hammerschmidt (Boris McGiver) duikt ondertussen in zijn oude verhaal wat het presidentschap van Frank in gevaar brengt. Doug Stamper (Michael Kelly) lijkt weer helemaal de oude en hij is weer helemaal loyaal aan Frank, maar hij ontwikkeld dit seizoen ook een fascinatie voor een vrouw. Ondertussen zien we ook de Republikeinse presidentskandidaat in de vorm van Will Conway (Joel Kinnaman) die met zijn vrouw het perfecte gezin vormt en vooral de sociale media gebruikt voor zijn campagne.

Aan het begin van het seizoen lijkt het alsof we een seizoen lang de strijd tussen Claire en Francis te zien krijgen, maar al snel wordt alles anders en vormen ze weer ouderwets een team. Hiermee komt ook de charme van het eerste seizoen weer terug. We zien ze alles en iedereen manipuleren en het lijkt ze nog te lukken ook. En als kijker hoop je ook wel dat ze de Republikeinse kandidaat, Will Conway en zijn vrouw Hannah (Dominique McElligott) kapot maken. Wat zijn die twee het toonbeeld van het perfecte plaatje zeg. Al laten de enkele scenes waarbij we hen volgen zien dat hij erg ambitieus is en nergens voor terugdeinst, maar zij wil zo ver niet gaan. Een geweldige dialoog tussen Hannah en Claire laat goed het verschil zien tussen hen: Hannah vraagt aan Claire of ze nooit spijt heeft gehad van haar beslissing om geen kinderen te krijgen. Om daarna de vraag in te slikken, maar Claire heeft haar antwoord al klaar:”Heb jij er spijt van dat je ze wel hebt gekregen?” waarna een ongemakkelijke stilte volgde.

Een andere scene die fantastisch was kwam nadat de Underwoods de Secratary of State Cathy Durant (Jayne Atkinson) ook probeerde te manipuleren: Haar eerst als de functie van running mate/Vice president te beloven, terwijl ze al lang wisten dat het Claire moest worden. Cathy weet zich te verweren en dan krijgen we de meest adembenemende scene tussen Frank en Cathy waarin hij vertelt over zijn hallucinaties en dreigt haar te vermoorden met een briefopener in zijn hand om het daarna weg te lachen. Cathy is nu doodsbang voor hem en staat dus weer achter hem.

Verder was het goed om dit seizoen Lukas weer te zien, dat zou je niet denken na die vreselijke hackers-verhaallijn in het derde seizoen. Hij brengt het balletje aan het rollen dat zijn oude baas bij de krant The Washington Herald, Tom Hammerschmidt weer in zijn verhaal duikt van wat er gebeurd is met Zoe Barnes, Peter Russo en de omkoping. Hierdoor krijgen we weer wat oude gezichten terug, waaronder Freddy (Reg E. Cathey) en weet hij langzaam maar zeker er voor te zorgen dat er een bom onder het presidentschap van Frank Underwood komt te liggen. Maar uiteraard hebben de Underwoods daar ook een plan voor en worden we met kippenvel het vijfde seizoen ingestuurd.

Serie: House of Cards – seizoen 4
Afleveringen: 13
Jaar: 2016
Acteurs: Kevin Spacey, Robin Wright, Michael Kelly, Mahershala Ali, Jayne Atkinson, Neve Campbell, Derek Cecil, Paul Sparks, Boris McGiver
Cijfer: 9

Wat vind jij van het vierde seizoen van House of Cards? Laat hieronder je mening achter!

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven