web analytics

Review: 13 Reasons Why seizoen 2

13 Reasons WhyHet eerste seizoen van 13 Reasons Why was steengoed en maakte nogal wat los bij de kijkers. De verwachtingen voor het tweede seizoen waren dan ook erg hoog en heel veel mensen keken enorm uit naar het vervolg. Maar de serie kan de verwachtingen niet inlossen met als dieptepunt misschien wel de seizoensfinale.

Samenvatting

Het tweede seizoen begint vijf maanden nadat de casettebandjes van Hannah naar buiten zijn gekomen. Dan begint ook de rechtszaak die Olivia Baker (Kate Walsh) heeft aangespannen tegen de school Liberty High. Op de eerste dag vertelt Tyler (Devin Druid)  zijn verhaal, van hoe hij foto’s van haar maakte. Ook keert Jessica (Alisha Boe) weer terug op school, samen met Alex (Miles Heizer) die zijn zelfmoordpoging heeft overleeft maar nu wel geheugenverlies heeft. Clay (Dylan Minnette) brengt veel tijd door met Skye (Sosie Bacon) en ze beginnen een relatie, maar dat wordt lastig als Clay opeens Hannah (Katherine Langford) in zijn gedachten ziet. Op school krijgt Clay in zijn locker een polaroidfoto met het bericht dat Hannah niet de enige was.

Courtney (Michele Selene Ang) doet ook haar verhaal in de rechtbank en komt daar uit de kast. Ondertussen worden Jessica en Alex bedreigd om hun mond te houden als zij moeten getuigen. Skye en Clay krijgen ruzie en Skye belandt daarna in het ziekenhuis doordat ze in zichzelf heeft gesneden, ze verbreekt daarna hun relatie en ze wordt opgenomen. Als Clay ontdekt dat Jessica contact had met Justin (Brandon Flynn) gaat hij samen met Tony (Christian Navarro) naar hem op zoek. Hij blijkt als dakloze te leven en is aan heroïne verslaafd. Clay verbergt hem in zijn kamer en Sheri (Ajiona Alexus) helpt hem om van de drugs af te komen. Een tweede polaroid, met daarop Bryce die seks heeft met een meisje die niet bij bewustzijn is, krijgt Clay in handen. Het blijkt dat dit op een locatie op school is gebeurd en hij gaat op zoek.

Als Ryan (Tommy Dorfman) moet getuigen vertelt hij dat de meeste gedichten over Justin zijn en dat ze contact hebben gehouden. Zach (Ross Butler) moet getuigen en de advocaat van de school, Sonya Struhl (Allison Miller), confronteert hem met hun romance van de zomer voordat ze zelfmoord pleegde. Hij geeft toe dat het waar is en het stopte toen school weer begon. Justin keert dan ook weer terug naar school, waar Jessica niets van hem wil weten en komen de ouders van Clay, Lainey (Amy Hargreaves) en Matt (Josh Hamilton) er achter dat hij bij hen woont en zij vinden het goed als dat zo blijft.

Tyler raakt bevriend met punker Cyrus (Bryce Cass). Als ze merken dat Marcus (Steven Silver) in de rechtbank liegt besluiten ze om hem te pesten, maar daarna gaan ze hem chanteren met een filmpje dat op de telefoon van Zach staat. Ook schieten ze op flessen in de bossen om hun frustraties af te reageren. Het begint met flessen, maar later wordt er ook een vogel neergeschoten. Tyler wordt verliefd op de zus van Cyrus, Mackenzie (Chelsea Alden). Ze gaan op date naar de bioscoop, maar dat loopt verkeerd af als Tyler klaarkomt tijdens het zoenen en dus rent hij weg. Cyrus is daar weer boos om, en als hij later Mackenzie beledigt is de vriendschap tussen Cyrus en Tyler erg bekoeld.

Als Clay moet getuigen vertelt hij over de avond op een feestje dat hij en Hannah drugs hebben genomen en dat hij opmerking over zelfmoord heeft genegeerd. Na de getuigenis gaat Clay naar het verjaardagsfeestje van Alex dat ontspoord als verschillende mensen ruzie maken. Clay vertrekt naar huis, ziet de derde polaroid met Het Clubhuis er op geschreven. Eenmaal thuis leest hij negatieve reacties op zijn getuigenis en upload hij de casettebandjes. Hierdoor worden ze op school geluisterd en weet ook Chlöe niet of ze Bryce wel kan vertrouwen. Justin blijkt ondertussen weer heroïne te spuiten en neemt bijna een overdosis, maar Alex weet hem net op tijd op zijn zij te draaien en redt zijn leven. Justin besluit daarna weer naar zijn moeder te gaan en steelt daar geld.

Als Clay The Clubhouse heeft gevonden, een schuurtje naast het baseballveld, moeten ze nog een manier vinden om daar binnen te komen. Sheri offert zich op en gaat met wat jocks en wiet naar binnen. Ze onthoudt de code en als ze Clay en Justin meeneemt komt Zach binnen en hij geeft ze een doos met verschillende polaroids, waaronder een polaroid van Nina (Samantha Logan), het meisje waar Jessica veel steun aan heeft. Zij is ook verkracht, maar besluit dit alleen in therapie te delen. Ze zien ook een foto van Bryce en het niet bij bewust zijnde meisje. Het blijkt Chloë te zijn. Het blijkt ook dat Zach degene was die Clay de polaroids stuurde. Tijdens het de rechtszaak blijkt dat Hannah op haar vroegere school een meisje heeft gepest en Tony vertelt niet dat Hannah hem heeft gekozen om de casettebandjes rond te brengen omdat hij bij haar in het krijt stond. Hij was op de vlucht nadat hij een man in elkaar had geslagen die homofobe opmerkingen had gemaakt en Hannah bood hem in de bioscoop onderdak.

Bryce (Justin Prentice) pakt zijn leven op en nodigt zijn nieuwe vriendin Chlöe (Anne Winters) uit bij zijn ouders. Zijn moeder (Brenda Strong) ziet blauwe plekken bij haar en ze begint te twijfelen aan de verhalen over haar zoon. Zijn vader (Jake Weber) is alleen maar geïnteresseerd in het feit of ze wel loyaal is. Bryce verklaart in de rechtszaal dat hij en Hannah een knipperlichtrelatie hadden en dat het geen verkrachting was. Jessica praat ondertussen met Chlöe en laat de polaroids zien. Zij besluit dan te getuigen, maar in de rechtszaal zegt ze dat het met toestemming gebeurde. Door dit en de hallucinaties van Hannah besluit Clay dat de enige oplossing voor dit alles is om Bryce te vermoorden, maar hij wordt op het laatste moment tegengehouden door Justin.

Justin getuigt dat hij heeft gezien dat Bryce Jessica heeft verkracht. De rest van de groep komen er achter dat Montgomery (Timothy Granaderos) achter de intimidaties zat om niet te veel te zeggen in de rechtszaal. Ze denken dat hij ook achter de diefstal van de polaroids zitten, maar dat is niet zo. Jessica besluit hierdoor om naar de politie te gaan en aangifte te doen van de verkrachting door Bryce. Meneer Porter (Derek Luke) wordt ontslagen door de school, Bryce en Justin worden gearresteerd voor hun aandeel in de verkrachting van Jessica en de school wordt niet verantwoordelijk gehouden voor de dood van Hannah. Tyler moet een speciaal programma volgen als blijkt dat hij de school heeft gevandaliseerd.

Bryce krijgt drie maanden voorwaardelijk voor de verkrachting van Jessica en Justin krijgt zes maanden voorwaardelijk. Doordat zijn ouders niet gevonden kunnen worden moet hij de cel in en wordt hij later geadopteerd door de familie van Clay. Tyler keert terug van zijn speciale programma en probeert zijn woede onder bedwang te houden. Maar dan wordt hij door Montgomery in elkaar geslagen en houden twee jocks hem vast terwijl Montgomery de achterkant van een zwabber anaal inbrengt. De volgende dag is het schoolfeest. Chlöe vertelt dat ze zwanger is, Jessica en Justin hebben een romantisch moment en Tyler, die helemaal alleen is besluit om met wapens het feest binnen te vallen om iedereen neer te schieten. Hij stuurt een sms naar Mackenzie die het Cyrus vertelt. Als Clay het hoort rent hij naar buiten en praat op Tyler in om het niet te doen. Als de politiesirenes al te horen zijn komt Tony aanrijden om Tyler op te pikken en ze rijden hard weg. Justin en Jessica staan voor de school en Clay houdt het wapen van Tyler vast.

13 Reasons Why seizoen 2

Recensie

Het tweede seizoen van 13 Reasons Why heeft de moeilijke taak om het eerste seizoen te evenaren en dat lukt gewoon niet. Het is een prima seizoen, de eerste afleveringen is het even inkomen, maar daarna komt er schwung in en wil je wel verder kijken. Die drang was er in het eerste seizoen meteen: toen had je de casettebandjes en wilde je weten hoe het verder ging. Nu moeten we het doen met de getuigenverklaringen en de polaroids.

De polaroids werken niet echt als een middel om te zorgen dat je verder kijkt, het waren er ook maar drie en had een minder grote rol dan ik had verwacht. We wisten al dat Bryce en monster was en hij was er in te zien, dus was geen verrassing. De getuigenissen werkte op zich wel goed. Het zorgde er in ieder geval voor dat Hannah wat menselijker werd. In het eerste seizoen leek ze wel een heilige en nu kregen we een andere kant van haar te zien. Sommige punten, zoals haar jaloezie op Alex en Jessica pasten erg goed, maar haar zomerliefde met Zach kwam als een totale verrassing. Het was echt een prachtig verhaal, echt het leek wel een Nicholas Sparks-film, maar het was echt heel raar dat het nooit eerder te sprake is gekomen, maar misschien is dat ook wel een verklaring waarom Zach op de bandjes stond met een niet zo’n heftige reden. Het zorgt er wel voor dat Zach een van de favoriete personages is dit seizoen.

Een andere verrassende verklaring was die van Bryce, hij vertelde dat ze een knipperlichtrelatie hadden en vaak seks hadden, maar aan het eind zagen we hoe hij het precies andersom was: Hij naam Hannah mee naar de plek bij de brug in plaats van andersom en zij wees hem af. Dat was echt heel goed gedaan net als de flashback naar een jonge Justin en Bryce. Het liet zien dat hij niet altijd puur slecht en opportunistisch is geweest en dat eigenlijk door zijn (gebrek aan) opvoeding is gekomen. Verrassend was ook het personage van Cyrus. Als hij geïntroduceerd wordt denk je dat hij een slechte invloed zal hebben op Tyler, maar zijn hele punk-imago is eigenlijk dat: een imago en hij weet precies hoe ver hij kan gaan met zijn opstand tegen de status quo.

Niet alleen Hannah maakt een karakterontwikkeling door, ook meneer Porter lijkt wel heel erg zijn best te doen om het nu goed te doen en dat maakt zijn personage een heel stuk sympathieker dit seizoen. Zijn getuigenis was echt hartverscheurend, acteur Derek Luke was echt heel erg goed in de rechtbank scènes. Ook Justin durft nu eindelijk door een stabiele thuissituatie op te staan tegen Bryce al moet hij daar zelf ook voor boeten. Sowieso was Justin een leuk personage dit seizoen, de combinatie tussen Clay en Justin werkt heel erg goed dus het was erg fijn dat ze zoveel scènes hadden samen. Een ander personage waar we een hele andere kijk op kregen was Tony. In het eerste seizoen was hij nogal geduldig en zei vooral tegen Clay dat hij naar de casettebandjes moest luisteren, maar nu blijkt hij agressieproblemen te hebben. Hij heeft namelijk al twee keer eerder geweld gebruikt en stiekem een derde keer toen hij een man blind heeft geslagen. Er werd over dat laatste heel geheimzinnig gedaan, maar toen wij het als kijkers te weten kwamen is er eigenlijk geen enkele consequenties geweest. Wat de serie ook goed doet is laten zien dat er niet één manier is om met een traumatisch iets, in dit geval een verkrachting, om te gaan. Jessica doet dit op een hele andere manier dan Nina. Die laatste verdringt het en wil het het liefste verbergen. Iets wat ze op het eind ook letterlijk doet als ze de polaroids steelt en verbrandt.

Toch was er dit seizoen ook nog wel wat overbodige dingen. In de eerste helft speelde Jackie, een rol als vrouw die Olivia steunt met haar rechtszaak. Ze was eigenlijk constant vervelend, deed de jurk met bloed van Olivia in de was en toen ze erachter kwam dat Hannah op haar vorige school een pester was verdween ze meteen. Begrijpelijk omdat haar dochter zelfmoord pleegde omdat ze gepest was, maar die vrouw was er eigenlijk alleen zodat Olivia iemand had om tegen te praten. Ook Scott was wel heel erg nutteloos eigenlijk. Zijn rol was die van ‘de goede jock’ (Al maakte hij wel een schietgebaar naar Alex, maar vooruit) en verder deed hij niet veel en dat is jammer wat hij was meer te zien dan Courtney die af en toe maar kwam opduiken en Sheri die ook heel nuttig was, de jeugdgevangenis heeft haar inderdaad goed gedaan.

Ook van dat hele geestgedoe met Hannah ben ik geen fan. Ja natuurlijk het speelde zich af in het hoofd van Clay maar het was vooral heel erg raar. Dat iemand in een rouwproces wel eens de overledene ziet komt weleens voor, maar hij heeft echt hele gesprekken met haar, en niet alleen op plekken dat hij alleen is maar ook waar andere mensen bij zijn. Dat in combinatie met Clay zijn geestelijke gezondheid die achteruit ging in het eerste seizoen dacht ik dat we dat ook zouden aanpakken, maar niets van dit alles. Zelfs niet als Clay zo over zijn toeren raakt dat hij met een pistool Bryce wil doodschieten en Justin hem op het laatst weet te stoppen zoekt hij geen hulp. Die scène was trouwens wel fantastisch gespeeld en je zat echt op het puntje van je stoel, dus dat is het goede wat we krijgen van Geest-Hannah. En haar einde, in de kerk als Clay een toespraak houdt en ze de kerk uitgaat naar het licht is wel een mooi afscheid.

Een ander punt wat wel geschrapt had kunnen worden was bijna elk vrouwelijk personage ging vertellen dat zij ook met seksueel misbruik te hebben gehad, terwijl Jessica haar verhaal deed in de rechtszaal. Het viel echt uit de toon met de serie, de scène, met alles eigenlijk. Tuurlijk is het goed dat er aandacht voor is, maar het lijkt meer op een soort campagne voor sociale media dan dat het in de aflevering hoorde. Hele aparte manier om mee te liften op de Metoo-beweging. Wat dit seizoen ook niet handig aanpakt is hoe ze Montgomery als slechterik hebben neergezet. Twee seizoenen lang lijkt hij het meelopertje van Bryce en dit seizoen doet hij vooral achter de schermen gemeen: bijna iedereen intimideren om zo ervoor te zorgen dat ze niet te veel zullen zeggen. In de laatste aflevering, nadat zelfs Bryce niets met hem te maken wil hebben, maken ze hem in de wc-scène met Tyler wel heel erg slecht. Waar Bryce meer een koelbloedig en manipulerende slechterik is, is Montgomery meer van het intimideren en op emotie voor een effect op de korte termijn zonder aan de gevolgen te denken. Er wordt dan naar gehint dat zijn vader hem zou mishandelen, je ziet hem ook met zijn arm in het gips, maar dat zorgt er niet voor dat het personage diepte krijgt. Bryce in het eerste seizoen kreeg dat wel, omdat we zagen dat hij eenzaam was in dat huis en dus mensen bij zich wilde houden. Bij Montgomery wordt het ons alleen maar verteld en dat werkt een stuk minder dan dat we het ook te zien krijgen.

Het hele seizoen bouwt op naar drie dingen: De uitspraak van de rechter of de school verantwoordelijk is voor de dood van Hannah, dat is niet zo en dat is denk ik wel een realistisch vonnis. Het tweede ding is dat Bryce wordt gestraft voor zijn daden en dat gebeurd. Drie maanden voorwaardelijk en hij is zijn studiebeurs kwijt. Het is natuurlijk een straf van niets, maar in Amerika is er zo’n zelfde uitspraak geweest, dus prima. Het derde ding is de verhaallijn van Tyler en daar gaat het helemaal mis met dit tweede seizoen van 13 Reasons Why.

Vanaf de eerste aflevering krijgen we al hints dat hij aan het einde van het seizoen zal gaan schieten op school. Daarmee zijn ze in de finale van het eerste seizoen gestart en daar gaan ze nu mee door. We zien hem een schietspel spelen, zijn vriendschap met Cyrus waar hij gerechtigheid wil en ze gaan samen op blikjes schieten. Tyler die vol verwondering is dat hij een vogel neerschoot, ze krijgen zelfs schietles van de vader van Alex en wordt er voorgedaan hoe je een pistool moet herladen. Dan loopt de vriendschap met Cyrus stuk omdat hij sociaal onhandig doet tegen Mackenzie, de zus van Cyrus. Dan denk je: heel goed ze isoleren hem zodat hij niets meer te verliezen heeft en dus zal gaan schieten. Dan wordt hij naar een training gestuurd en maken we een tijdsprong. Tyler kan zich nu beheersen maar wordt meteen weer gepest en hoe. De aanval van Montgomery kwam echt uit het niets en de verkrachtingsscene met zwabber was echt enorm heftig. Het is hèt ‘oh nee’-moment van het hele seizoen. Je weet als kijker: Dit is de druppel die de emmer doet overlopen en je weet hier hebben ze het hele seizoen naar toegewerkt. De hele school is op het feest, de datum komt in beeld: 20 april. En dat hebben ze ook niet toevallig gekozen. Op 20 april 1999 vond de Columbine High School schietpartij plaats waar twee scholieren twaalf leerlingen en een leraar neergeschoten, iets wat lange tijd de dodelijkste schietpartij op een school van het land was. Alles komt nu dus samen, we zien Tyler zich bewapenen en hij stuurt nog een sms naar Mackenzie dat ze moet vluchten. En vanaf daar gaat het mis. Clay roept dat ze geen politie moeten bellen en hij rent naar buiten en daar praat hij op een bewapende Tyler in. Het is de grootste kolder die ik gezien heb, Clay die eindelijk iemand kan redden van zichzelf in tegenstelling tot Hannah en Skye en Tyler die maar gewoon luistert en in de auto van Tony stapt. En weg is dus die hele opbouw, weg is het nut van de vreselijke verkrachtingsscène wat nu gewoon effectbejag is. De serie die in het eerste seizoen een zelfmoord helemaal in beeld brengen durft het nu blijkbaar niet aan om een schietpartij op een school te doen. Het lijkt er op, en dit is puur speculatie, dat ze het einde opnieuw hebben opgenomen, er zijn maar vijf acteurs in beeld, de politie zie je nooit en hoor je alleen maar, dus het lijkt er op dat ze ergens in de productie zijn teruggefloten en dat doet toch wel afbreuk aan het hele seizoen.

En ze hadden een perfect einde kunnen hebben, want die zat ook in de aflevering. Het moment dat het nummer ‘The Night We Met’ speelde op het feest. Tony die snel Clay opzoekt, Clay die in huilen uitbarst en daarna de groepsknuffel van de hele groep. Clay had toen Hannah echt losgelaten, Jessica was weer klaar voor een vriendje (Het is dan wel Justin in plaats van Alex, maar vooruit). De hele groep die één iemand steunt had een heel mooi einde geweest, maar we moeten het doen met de gekke cliffhanger waar Clay het wapen van Tyler vasthoud terwijl Jessica en Justin toekijken. Vreselijk.

Het tweede seizoen van 13 Reasons Why is, afgezien van het einde, een prima seizoen. Het kijkt lekker weg en het belangrijkste: het zorgt voor een afsluiting van de Hannah Baker-verhaallijn. Het haalde het niveau van het eerste seizoen niet, maar dat was eigenlijk ook wel te verwachten. Nu maar hopen dat ze met een beter derde seizoen op de proppen komen.

Serie: 13 Reasons Why – seizoen 2
Afleveringen: 13
Jaar: 2018
Acteurs: Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves, Derek Luke, Kate Walsh, Anne Winters, Bryce Cass en Samantha Logan
Cijfer: 7,5

Wat vind jij van het tweede seizoen van 13 Reasons Why? Laat hieronder je mening achter!

Voor een reactie hoef je je niet te registreren. Nadat de reactie is geschreven moet je een naam is invullen en kan je ‘Ik reageer liever als gast’ aanvinken, daarna hoef je alleen maar een emailadres in te vullen en op de pijl te drukken om de reactie te plaatsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven