web analytics

Het beste van 2014

Het is nog maar een paar uur en dan is 2014 alweer voorbij. Dus tussen de vuurpijlen en de oliebollen door is dit eigenlijk het perfecte moment om terug te kijken naar de geweldige series die 2014 ons hebben gebracht. Want oh wat kwamen er goede nieuwe series en wisten bestaande series ons te verrassen met een ijzersterk nieuw seizoen

Dramaseries

Laat ik eerst beginnen met twee spin-offs te nomen die me echt positief hebben verrast. Zo was daar The Originals, in 2013 kregen ze al een eigen serie nadat ze een tijdje in The Vampire Diaries hadden gezeten. Het eerste seizoen was echt goed, maar het tweede seizoen weten ze gewoon te overtreffen. Het is dan ook wel een briljante zet geweest om de overige familieleden uit de dood te laten opstaan in nieuwe lichamen. Want nu is Finn opeens wel een boeiend personage! Een andere serie die geweldig is dit jaar is The Flash. Toen deze serie werd aangekondigt had ik er niet veel mee. Maar Barry Allen verscheen in Arrow en hij viel me honderd procent mee. Dus ik dacht, laat ik de pilotaflevering in september ook een kans geven. Nou dat heb ik geweten. Ik heb nog nooit zo’n toffe pilot gezien. Een echte leuke superheldenserie met een enorm goede CGI, dat mag ook weleens gezegt worden. Als ze dit niveau kunnen volhouden dan hebben we nog vijf leuke jaren voor de boeg.

De klapper van het jaar was toch wel True Detective. Wat was dat toch goed! Die sfeer en vooral ook het acteerwerk! Nou vooruit, het was af en toe een beetje traag, maar dat sfeertje trekt je er toch wel doorheen. Ook mooi dat niet het hele netwerk, waar naar gehint werd, is opgerold. Want in het echte leven gaat het ook niet altijd zo. Volgend seizoen gewoon een heel nieuw verhaal met nieuwe acteurs, dat ze dit gewoon doen maakt me eigenlijk nog nieuwsgieriger naar het tweede seizoen dan dat ik al ben.

Ook in het begin van het jaar was het lange wachten voorbij voor het derde seizoen van Sherlock. Het waren weer drie geweldige afleveringen die een beetje een andere kant op gingen. Zo zagen we Sherlock en Watson op het vrijgezellenfeest, maar toch paste het wel bij de serie, want die zaken die hij doet zijn wel leuk, maar het gaat natuurlijk om Sherlock en Watson. Daarom was het natuurlijk ook extra treurig hoe Sherlock van de bruiloft wegging terwijl iedereen nog vrolijk aan het dansen was.

Wat mij betreft maakt My Mad Fat Diary toch wel kans op beste tienerserie van het moment. Tuurlijk, de serie speelt zich af in de jaren 90, toen de wereld er een stuk leuker bij lag dan nu het geval is, maar de serie is zo goed. De verhaallijnen gaan af en toe best ver, maar toch blijft het realistisch en gaat het niet over de top. Ook goed dat de personages echt kloppen, er is niet een goodguy en badguy, nee iedereen is menselijk. Maar het beste is wel de continuÏteit, het hele verhaal van de eerste aflevering tot de laatste van het tweede seizoen klopt gewoon. Gelukkig komt er een derde seizoen.

Komedieseries

Maar gelukkig was er ook op komediegebied genoeg te genieten. Zo was er Silicon Valley, over een start-up die een nieuw zoekalgaritme heeft ontdekt. In het begin vond ik de serie Betas (ook over een startup) beter, maar na verloop van tijd wist Silicon Valley steeds beter te worden. Ook de humor bleef goed, zonder dat het verhaal er onder leed. Vooral een bepaalde berekening en discussie in de laatste aflevering is toch wel een hoogtepunt.

Van een heel ander kaliber is Derek. Je zou denken dat een komedieserie van Ricky Gervais over een ietwat achtergestelde man die de hele dag in een verzorgingstehuis zit vreselijk is. Maar dat is het juist niet. Het is een van de meest gevoeligste komedieseries die ik ooit heb gekeken. Hoe Derek in het leven staat is bewonderingswaardig en daar zouden meer mensen een voorbeeld aan moeten nemen. Het is jammer dat er in plaats van een derde seizoen is gekozen voor een afsluitende aflevering, want in plaats van een uur had ik best nog wel zes keer een half uur Derek willen kijken, maarja dat zit er niet in. Een andere komedieserie die ten einde is gekomen is Bad Education. Echt een hilarische komedie over een leraar die stiekem zelf meer leerling is als leraar. Echt alles klopte aan deze serie, de leerlingen zijn goed gecast en het einde was goed. Dat moet je de Britten nageven: ze melken nauwlijks iets uit, ze weten hoe ze moeten stoppen op een hoogtepunt.

Ook een verrassing was Brooklyn Nine-Nine, de komedie over een politiebureau in New York. Andy Samberg speelt de hoofdrol en hij heeft nogal de neiging om irritant te zijn. Daar kan hij ook niets aan doen, want hij is er nu eenmaal succesvol mee. Maar Brooklyn Nine-Nine begint steeds meer een ensemble te worden en met name Captain Holt kan heerlijk uit de hoek komen.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven