web analytics

20 series om naar uit te kijken in 2023

Het jaar 2023 is al even bezig, maar toch kijken we naar welke series we dit jaar kunnen verwachten waar we wel heel veel zin in hebben. Want er zijn zoveel streamingdiensten dat er altijd wel iets te kijken valt dit jaar.

Stonehouse

Deze deels fictieve en deels op waarheid gebaseerde serie gaat over Brits politicus John Stonehouse gespeeld door Matthew Macfadyen (bekend van Succession waarvan dit jaar een vierde seizoen wordt uigezonden). Stonehouse zijn reputatie staat er niet goed voor en dus komt hij op het idee om in Miami bij een luxe hotel in de buurt een stapel kleding achter te laten om daarna in zee te zwemmen om zijn dood in scène te zetten. Maar uiteindelijk kan hij toch niet onder de verdenking van spionage, vervalsing, diefstal en fraude uitkomen.

Stonehouse werd begin januari uitgezonden bij ITV

The Last of Us

Een van de eerste series die we in Nederland al kunnen bekijken dit jaar is The Last of Us en de eerste reviews zijn erg goed te nemen. Het spel The Last of Us was heel populair op de playstation, en normaal zijn films en series over games niet zo’n succes, maar deze game had al een erg goed verhaal en dus zijn de verwachtingen erg hoog. We volgen de nukkige Joel (Pedro Pascal) die smokkelaar is en de opdracht krijgt om de tiener Ellie (Bella Ramsey) aan de andere kant van de Verenigde Staten af te leveren. Dat is op zich al een leuk verhaal, maar dit is het Amerika waar twintig jaar geleden een pandemie is uitgebroken waarbij de beschaving bijna helemaal verloren is gegaan.

The Last of Us is vanaf 16 januari te zien bij HBO Max

Shrinking

In deze serie volgen we Jimmy, gespeeld door Jason Segel, een therapeut die geplaagd wordt door rouw en besluit om niet meer professioneel te zijn en eindelijk eens echt zegt wat hij van zijn cliënten vindt. Dit zorgt voor grote veranderingen in hun leven, maar ook die van zichzelf. Naast Jason Segel speelt ook Harrison Ford een rol in deze serie die bedacht is door Jason Segel en Bill Lawrence, de mede bedenker en schrijver van Ted Lasso en door Brett Goldstein acteur in en schrijver van Ted Lasso, de serie die het grote Emmy-succes is van de streamingdienst Apple TV+

Shrinking is vanaf 27 januari te zien bij Apple TV+

Daisy Jones and the Six

In de derde maand van dit jaar is bij Prime Video de serie Daisy Jones and the Six te zien, gebaseerd op het gelijknamige boek van Taylor Jenkins Reid. In het boek zien we via interviews hoe de band Daisy Jones and the Six doorbreekt, op het hoogtepunt van hun roem komt en daarna uit elkaar valt. In de serie wordt dit gedaan in een documentaire stijl via interviews met de bandleden. De hoofdrol van Daisy is er voor Riley Keough, de kleindochter van Elvis Presley, en Sam Claflin speelt de andere leadzanger Billy Dunne.

Daisy Jones and the Six is vanaf 3 maart te zien bij Prime Video

Shuggie Bain

Deze serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Douglas Stuart wat op goede kritieken kon rekenen en die meer dan anderhalf miljoen keer verkocht is wereldwijd nadat de schrijver tientallen keren is afgewezen met zijn manuscript om het boek uit te geven. In de serie volgen we Shuggie, het jongste kind in een gezin van drie in de jaren 80 in Glasgow. We zien hoe hij weet te overleven in de armoede van de jaren 80, met een moeder die niet van de drank af kan blijven en een vader die zijn gezin in de steek laat en Shuggie zelf die maar niet zijn plek kan vinden bij leeftijdgenootjes.

Shuggie Bain zal waarschijnlijk aan het einde van dit jaar te zien zijn bij de BBC One

Secret Invasion

Ook van Marvel verschijnt er dit jaar weer een serie. In Secret Invasion infiltreert de buitenaardse Skrulls elk aspect van leven op de Aarde, maar eigenlijk gaat deze serie over Nick Fury gespeeld door Samuel L. Jackson, we duiken dieper in zijn verleden en toekomst en natuurlijk duikt Maria Hill (Cobie Smulders) dan ook weer op.

Secret Invasion zal dit jaar te zien zijn bij Disney+

Ten Pounds Pom

Deze serie speelt zich af net na de Tweede Wereldoorlog waarin veel Britten emigreren naar Australië waar ze een huis, betere banen en een goed leven is beloofd. Maar eenmaal daar blijkt het leven toch niet te zijn wat ze verwacht hadden. Ze zijn nu een groep immigranten en we zien hoe zich aanpassen, een succes maar ook een terugval hebben in een nieuw land wat ver weg is van het vertrouwde Groot-Brittannië.

Ten Pounds Pom zal dit jaar te zien zijn bij BBC

Masters of the Air

Na Band of Brothers en The Pacific komen Steven Spielberg en Tom Hanks met een nieuwe militaire serie die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze serie staat de luchtmacht centraal en in het bijzonder de De Achtste Luchtmacht die halverwege 1942 begon met bombardementen en voor de bemanning van de bommenwerpers was het zwaar. Ze hadden gevechten op bijna acht kilometer hoogte in ijzige omstandigheden en worden ze geconfronteerd met aanslagen op hun geestelijke en fysieke gesteldheid. Maar de Achtste Luchtmacht maakte korte metten met de Luftwaffe en betaalde daar een hoge prijs voor: Hun divisie verloor meer mensen dan het Amerikaanse Korps Mariniers en de overlevenden hadden last van enorme psychische druk bij hun operaties.

Masters of the Air zou in het eerste halfjaar verschijnen bij Apple TV+

Great Expectations

Het is al even geleden, maar dit jaar verschijnt er weer een Charles Dickens-verfilming. In deze serie volgen we Pip, die in armoede wordt opgevoed door zijn oudere zus en haar man. Het tij keert als hij door een onbekende weldoener een voorname opvoeding krijgt en er een fortuin in het verschiet ligt en al snel een snob wordt. Één van de redenen om deze serie te kijken is Olivia Colman die de rol speelt van de excentrieke mannenhaatster Miss Havisham.

Great Expectations is dit jaar te zien bij de BBC, en omdat het in de VS wordt gemaakt door de zender Fx is er een kans dat de serie ook bij Disney+ verschijnt.

Rain Dogs

In Rain Dogs gaat het over Costello Jones die vol zelfvertrouwen haar leven leidt en ze is gek op haar leven in de onderlaag van de samenleving, maar ze doet er alles aan om haar dochter daar vandaan te houden. Haar dochter Iris is ondertussen al een oplichtster in de dop, maar houdt zielsveel van haar moeder. Costello heeft ondertussen een relatie met Selby waar evenveel liefde als haat in zit.

Rain Dogs is te zien bij de BBC, maar de verwachting is dat de serie ook te zien zal zijn bij HBO Max

After Paradise

De Britse misdaadserie Death in Paradise is al jaren een groot succes en dus kan een spin-off niet uitblijven. In After Paradise volgen we detective Humphrey Goodman (Kris Marshall) en zijn verloofde Martha Lloyd (Sally Bretton) die eindelijk na jaren om elkaar heen gedraaid te hebben tot 2017 eindelijk bij elkaar zijn gekomen. Humphrey ging Martha achterna naar Londen en verklaarde haar de liefde. In After Paradise zien we hoe dit verhaal verder gaat. Ze gaan wonen in Shipton Abbott, bij de kust van Devonshire en Martha is van plan om een restaurant te beginnen terwijl Humphrey bij het lokale politiekorps gaat.

After Paradise is dit jaar te zien bij de BBC en waarschijnlijk ook bij BBC First

Wolf Pack

De maker van de serie Teen Wolf komt dit jaar met een nieuwe serie over weerwolven, Wolf Pack. De serie is gebaseerd op de boekenserie van Edo Van Belkom en volgt twee tieners, een jongen en meisje waarvan hun leven veranderd als ze in Californië gebeten worden door een weerwolf die op hol is geslagen na een bosbrand. De twee voelen een connectie met elkaar en met twee andere tieners die zestien jaar geleden zijn geadopteerd door een ranger na een andere mysterieuze brand. Sarah Michelle Gellar speelt Kirsten die de mysterieuze branden zal onderzoeken. Belangrijk is het wel te weten dat deze serie helemaal niets te maken heeft met Teen Wolf die wel een reünie-film krijgt dit jaar.

In Amerika is Wolf Pack te zien bij Paramount+, dus de verwachting is dat de serie in Nederland bij SkyShowtime te zien zal zijn.

Ahsoka

Ook dit jaar verschijnt er weer een nieuwe StarWars-serie bij Disney+. Dit jaar is het Ahsoka. De serie zal zich afspelen na het tweede seizoen van The Mandalorian en we zien hoe Ahsoka alle hoeken van het universum bezoekt om op zoek te gaan naar Grand Admiral Thrawn, de grote slechterik van de animatie serie Rebels. Ook gaat ze op zoek naar Ezra Bridger en zal er volgens geruchten Anakin Skywalker, haar oude mentor opduiken in flashbacks of anders zal Hayden Christensen als Darth Vader verschijnen.

De verwachting is dat Ahsoka in de tweede helft van 2023 verschijnt bij Disney+

All the Light We Cannot See

Deze serie is gebaseerd op het boek Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr en gaat over twee jonge mensen die samenkomen in de Tweede Wereldoorlog. Marie-Laure is blind en woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is wordt Parijs bezet en vluchten ze naar het Bretonse Saint-Malo en nemen de meest waardevolle schat van het museum mee. In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfenning op in een weeshuis met zijn zusje Jutta. Werner komt bij de Hitlerjugend en wordt naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij uiteidelijk terecht in Saint-Malo waar zijn pad kruis met die van Marie-Laure.

All the Light We Cannot See is dit jaar te zien bij Netflix

Faraway Downs

In 2008 kwam de film Australia uit met Nicole Kidman en Hugh Jackman in de hoofdrol. De film duurde meer dan twee uur, maar volgens regisseur Bar Luhrmann is dat nog niet genoeg en maakt hij van de film een epische miniserie van zes afleveringen met nog niet eerder gebruikte opnames. De serie gaat over de Engelse aristocraat Lady Sarah Ashley die een grote ranch erft na de dood van haar man. Als andere landeigenaren haar land willen inpikken zoekt ze hulp bij een veedrijver. Ondertussen nemen ze ook de zorg op zich van een halfbloed Aboriginal jongen.

Faraway Downs is dit jaar te zien bij Disney+

The Idol

Deze serie is bedacht door zanger The Weeknd en door Euphoria-bedenker Sam Levinson en zal gaan over opkomende zangeres Jocelyn (Lily-Rose Depp, dochter van Johnny Depp en Vanessa Paradis) die een breakdown heeft gehad waardoor haar laatste tournee gecanceld is. Ze wil haar titel als meest sexy popster in Amerika terug en begin een nogal ingewikkelde relatie met een zelfhulpgoeroe die naast nachtclubeigenaar ook aan het hoofd van een sekte staat wordt gespeeld door The Weeknd zelf.

The Idol is dit jaar te zien bij HBO Max

The Decameron

Dit jaar gaan we nog één keer in quarantaine en wel met deze serie die zich afspeelt in 1348. We volgen een groep edelen en hun bedienden die hun toevlucht nemen in een grote villa om de pest te ontlopen. De serie is gebaseerd op Decamerone van de Italiaanse dichter en geleerde Giovanni Boccaccio. De stad Florence heeft zich al helemaal overgegeven aan de pest en de handvol edelen zien hun quarantaine eigenlijk als een vakantie waar de wijn rijkelijk vloeit, maar al snel veranderd de grote villa op het Italiaanse platteland in totale gekte als ze alles doen om te overleven.

The Decameron is dit jaar te zien bij Netflix

Tom Jones

Nee deze serie gaat niet over de zanger, maar over Tom Jones uit het boek De geschiedenis van Tom Jones van de 18e-eeuwse schrijver Henry Fielding. De serie volgt Tom, een vondeling van geheimzinnige afkomst die op een nacht gevonden wordt in het bed van de rijke Mr. Allworthy. Het weeskind groeit op tot een enthousiaste, vrolijke jongeman die terechtkomt in intriges, complotten en amoureuze verwikkelingen. De serie wordt gemaakt door het team dat ook verantwoordelijk was voor Poldark en ze noemen het zelf de moeder aller romcoms, dus wie wil dit niet zien?

De serie is dit jaar in het Verenigd Koninkrijk te zien bij ITV en in de VS bij PBS

This Town

In This Town volgen we een groep jonge mensen die hun eigen pad zoeken in het leven en de tweede kans nodig hebben die de muziek hen biedt, nadat ze in aanraking zijn gekomen met de ska en two tone-muziek die populair werd eind jaren 70 en begin jaren 80. De serie begint in 1981 als de sociale onrust hoog is. De serie is gemaakt door Steven Knight die ook verantwoordelijk was voor Peaky Blinders en Michelle Dockery van Downton Abbey zal een van de hoofdrollen spelen

This Town zal dit jaar te zien zijn bij BBC

El Silencio

In deze Spaanse serie volgen we Sergio (gespeeld door Aron Piper uit Elite) die na zes jaar uit de gevangenis komt nadat hij toen hij minderjarig was zijn ouders heeft vermoord. In die zes jaar heeft hij geen enkel woord gezegd of samengewerkt met justitie, dus de motivatie voor de moord op zijn huidige plan is een groot mysterie. Een jonge psychiater en haar team moeten het potentiële gevaar voor de samenleving beoordelen door hem dag en nacht in het geheim te observeren.

El Silencio is dit jaar te zien bij Netflix

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven