Noorse oorlogsdramaserie The Heavy Water War op Film1

The Heavy Water WarVanaf 9 juni zendt Film1 de Noorse serie The Heavy Water War uit, wat in het Noors Kampen om tungtvannet heet. De serie sloeg in als een bom bij de Noorse kijker, want de laatste aflevering werd bekeken door 1,3 miljoen Noren, dat was 64% van het aantal televisiekijkers. De serie telt zes afleveringen.

Het is 1933 als de Duitse Nobelprijswinnaar in de natuurkunde Werner Heisenberg (Christoph Bach) wordt gevraagd om mee te werken aan het kernwapenprogramma van het Nazi-Duitsland van Hitler. Heisenberg heeft voor het ontwikkelen van een atoombom een bepaalde stof nodig: zwaar water. Die stof werd in die tijd alleen in Noorwegen gemaakt, namelijk door een kunstmestfabriek in een bergdorpje. Als er ineens Duitse interesse is voor deze stof wekt dat argwaan bij de geallieerden die er alles aan doen om het project te saboteren.

Er zijn twee hoofdpersonen: Professor Tronstad (Espen Klouman Høiner) een Noorse wetenschapper die ook weet dat als je zwaar water met uranium combineert schadelijke wapens kan maken. Hij werkte in de Hydrofabriek, maar hij vlucht naar Schotland om daar een sabotageactie voor te bereiden. De ander is Heisenberg die onder druk wordt gezet om mee te werken aan het programma van de Nazi’s. De serie laat de morele dilemma’s van de oorlog goed ziet: staat wetenschap boven oorlog? of is de vijand bestrijden belangrijker dan de wetenschap? En mag het Noorse bedrijf wel zakendoen met de Duitsers?

The Heavy Water War wordt vanaf dinsdag 9 juni om 21:30 uitgezonden bij Film1Première.

Lees ook:

Redactie