web analytics

Noorse politieke thrillerserie Occupied bij canvas

OccupiedVanaf zaterdag 2 januari wordt op canvas de Noorse politieke thrillerserie Occupied (Noorse titel: Okkupert) uitgezonden. De serie is geschreven door Jo Nesbø en telt tien afleveringen. Op canvas zijn er elke zaterdag twee afleveringen te zien.

Occupied gaat over een Noorwegen dat net een nieuwe premier heeft: Jesper Berg (Henryk Mestad), een man met een militant ecologisch verleden. Hij is van plan om zijn verkiezingsbelofte na te komen: Noorwegen gaat voortaan over op duurzame energie en zal stoppen met het boren naar olie. Vlak hierna wordt hij door bewapende mannen ontvoerd en in een helikopter meegenomen. Niet lang daarna wordt hij weer vrijgelaten, maar het blijkt dat Noorwegen niet meer vrij is. De premier is onder druk gezet door de Russische president om de olieproductie te hervatten onder Russische supervisie. Ook is dat op verzoek van de leiders van de Europese Unie gebeurd, want die kunnen de Noorse olie niet misse. Het leven lijkt zijn normale gang te gaan na de bezetting van de olievelden, maar de fluwelen invasie van Rusland gaat steeds verder en geleidelijk is Noorwegen bezet.

Iedereen reageert anders op deze situatie, premier Berg denkt dat hij de situatie nog onder controle kan houden maar zijn bodyguard Djupvik (Eldar Skar) staat in dubio tussen zijn verantwoordelijkheid voor zijn baas en die voor zijn familie. Restaurantuitbaatster Oder bente (Ane Dahl Torp) verdient goed geld aan de bezetters en wil liever niet dat haar vriend Thomas (Vegar Hoel), een journalist, zich kritisch uitlaat over de Russen. De grote vraag voor de Noren is: Leggen we ons neer of verzetten we ons tegen de situatie?

Occupied is vanaf 2 januari elke zaterdag om 20:40 te zien bij canvas.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven